CHRYSOPA

Chrysoperla carnea
Uiterlijk:

volwassen gaasvliegen zijn 23-30 mm groot, slank en geelgroen. Ze hebben grote, fijngeaderde vleugels. De eieren zitten op doorzichtige steeltjes en zijn groenwit tot wit van kleur. De larven hebben grote kaken en goed ontwikkelde poten. De larve is crèmekleurig met twee bruine banden over het lichaam. Het laatste larvestadium verpopt tot een ronde witte cocon. Restanten van aangevallen bladluizen zijn moeilijk waarneembaar. Ze zijn helemaal verschrompeld.

Werking:

Het product CHRYSOPA bevat larven van de gaasvlieg. Ze eten bij voorkeur bladluizen, maar kunnen ook andere insecten en mijten eten, zelfs nuttige insecten. Volwassen gaasvliegen leven van stuifmeel, nectar en honingdauw. De larven zijn vooral 's nachts actief en schuilen onder de plant. Ze grijpen de prooi en injecteren speeksel dat zorgt voor vertering. Daarna wordt de prooi leeggezogen. Een larve eet gemiddeld 300-400 bladluizen van verschillende grootte.

Toepassing:

CHRYSOPA wordt in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt maar ook tegen bladluis buiten in openbaar groen en tegen beukenbladluis in de boomkwekerij. Het product is niet geschikt voor gebruik in hoger opgaande gewassen. Houd er vooral bij toepassing in kassen rekening mee dat CHRYSOPA  andere biologische bestrijders kan wegvreten. CHRYSOPA kan behalve bladluis ook andere plagen wegvreten zoals bv. wolluis, witte vlieg of trips. CHRYSOPA wordt voornamelijk ingezet als een snelle opruiming nodig is: uitzetting in haarden. De gaasvlieg zal zich niet vestigen. Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

effect van CHRYSOPA:

  • larven beginnen direct na inzet met wegvreten van bladluis of andere prooi
  • ze zijn redelijk beweeglijk, zullen zich niet over grote afstanden verplaatsen
  • poppen komen af en toe voor
  • volwassen gaasvlieg zal weinig tot geen nieuwe eitjes leggen, heeft neiging tot wegvliegen

Het product CHRYSOPA

Product:
fles van 500 ml met 1000 gaasvlieglarven (tweede stadium) in boekweitdoppen.

Houdbaarheid:
maximaal 2 dagen bij 6-10°C liggend in het donker.

Klimaat:
volwassen gaasvliegen gaan dood bij temperaturen boven de 35°C. Bij een constante temperatuur onder de 10°C vindt geen volledige ontwikkeling meer plaats. Larven zijn bij een temperatuur rond de 13°C nog actief.

CHRYSOPA werkt tegen:

  • alle soorten bladluis