COCCIN

Microterys nietneri (oude naam: Microterys flavus)
Uiterlijk:

vrouwtjes zijn ongeveer 2 mm groot en geelbruin met een duidelijk zichtbaar zwart-wit blokpatroon op de vleugels en op de antennes.

Het mannetje is zwart en een stuk kleiner dan het vrouwtje. Geparasiteerde dopluizen zijn herkenbaar aan één of meerdere donkere ringen onder het schild rond de sluipwesplarve. Binnen deze ring ligt de larve of pop van de sluipwesp. De jonge sluipwesp kruipt naar buiten door een gaatje aan het eind van de pop.

Werking:

De sluipwesp kan kleine en grotere stadia van de dopluis parasiteren. Afhankelijk van de grootte legt een vrouwtje één of meerdere eieren in de luis. Per dopluis kunnen maximaal 7 jonge sluipwespen opgroeien. De nieuwe generatie sluipwespen gaat weer op zoek naar dopluizen om eitjes in te leggen en de cyclus herhaalt zich. De dode dopluis blijft achter. Volwassen sluipwespen voeden zich door jongere stadia van de dopluis aan te prikken en leeg te zuigen. De jonge dopluizen worden hierdoor gedood (hostfeeding).

Toepassing:

Microterys nietneri (productnaam:COCCIN) kan in  kasteelten en binnenbeplantingen worden gebruikt tegen de platte dopluis (Coccus hesperidum). Andere dopluissoorten worden in veel mindere mate geparasiteerd. De temperatuur moet minimaal 18 ⁰C zijn. Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen.

effect van COCCIN

  • 1 tot 7 eitjes per dopluis afhankelijk van grootte dopluis
  • parasiteert kleine én grote stadia dopluis
  • hostfeeding: kleine stadia dopluis worden leeggezogen

Het product COCCIN

Product:
doorzichtig potje van 40 ml met 25 of 100 volwassen sluipwespen.

Houdbaarheid:
maximaal 2 dagen bij 10-15°C.

Klimaat:
Effectief tussen 18 en 30 °C, optimum bij 25 °C, hoogte luchtvochtigheid niet zo belangrijk

COCCIN werkt tegen: