EXOCHOMUS

Exochomus quadripustulatus (viervleklieveheersbeestje)
Uiterlijk:

Deze inheemse kevers zijn ongeveer 4-5 mm groot en zijn zwart van kleur met vier rode vlekken op de dekschilden waarvan de voorste twee niervormig zijn. De larven zijn grijs van kleur en hebben soms een witte gloed over zich heen door de was van de wollige dopluis. De eieren worden in de eimassa van de wollige dopluis of de appelbloedluis gelegd. De eieren zijn langwerpig en hebben een gele/oranje kleur.

Werking:

De larven en kevers eten wollige dopluizen en appelbloedluis. Het volwassen lieveheersbeestje legt haar eieren in de eimassa van de wollige dopluis. De larven eten de wollige dopluis- eieren uit deze eimassa, maar ook de grote dopluizen en dopluizen die geen eimassa hebben worden gegeten. In het laboratorium is vastgesteld dat larven van Exochomus quadripustulatus tussen de 7899 en 9424 eieren van de koningsdopluis eten. Bij hogere temperatuur worden meer prooien gegeten. Tien dagen na het bereiken van het volwassen stadium eten de lieveheersbeestjes bij een temperatuur van 20/14°C (16 uur dag/8 uur nacht) per etmaal 120 dopluisnimfen. Na 40 dagen neemt dat af tot 3 à 6 dopluisnimfen.

Toepassing:

Ter bestrijding van wollige dopluis (Pulvinaria spp.) in laanbomen en op struiken of tuinplanten zoals hortensia. In groot- en kleinfruit tegen appelbloedluis (Eriosoma lanigerum) en (wollige) dopluizen. Ook in binnenbeplantingen toepasbaar.

effect van EXOCHOMUS

  • eet alle stadia van (wollige) dopluis
  • lege, dode structuur blijft over
  • effectief vanaf 15 °C
  • binnen 1 week effect zichtbaar

Het product EXOCHOMUS

Product:
50 keverlarven in een papieren zakje met houtvezel.

Houdbaarheid:
minimaal 2 dagen bij 8-15°C.

Klimaat:
kan het best ingezet worden vanaf 15°C. Beneden de 15°C gaat de ontwikkeling heel langzaam en zal de werking minimaal zijn. Het lieveheersbeestje overleeft lagere temperaturen wel.