SAISIN-Mf

Metaphycus flavus
Uiterlijk:

vrouwtjes zijn bijna 1 mm groot en zijn geel van kleur. Mannetjes lijken erg op vrouwtjes, maar zijn meestal iets kleiner en hebben een iets donkerder achterlijf. Geparasiteerde dopluizen zijn herkenbaar aan één of meerdere donkere ringen onder het schild rond de sluipwesplarve. Binnen deze ring ligt de larve of pop van de sluipwesp. De jonge sluipwesp kruipt naar buiten door een gaatje aan het eind van de pop.

Werking:

kan kleine en grotere stadia van de dopluis parasiteren. Afhankelijk van de grootte legt een vrouwtje één of meerdere eieren in de luis. Volwassen sluipwespen voeden zich door vooral jongere stadia van de dopluis aan te prikken en leeg te zuigen.  De jonge dopluizen worden hierdoor gedood (hostfeeding).

Toepassing:

Metaphycus flavus (productnaam SAISIN-Mf) kan in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt worden tegen platte dopluis (Coccus hesperidum), halveboldopluis (Saissetia coffeae) en oleanderdopluis (Saissetia oleae). De temperatuur moet minimaal 18 ⁰C zijn. Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Effect van SAISIN-Mf

  • kan kleine en middelgrote stadia van de dopluis parasiteren
  • afhankelijk van grootte dopluis legt een vrouwtje één of meerdere eieren in de luis
  • hostfeeding: kleine stadia dopluis worden leeggezogen

Het product SAISIN-Mf

Product:
doorzichtig potje van 40 ml met 25 of 100 volwassen sluipwespen.

Houdbaarheid:
maximaal 2 dagen bij 10-15°C.

Klimaat:
Effectief tussen 18 en 30 °C, optimum bij 25 °C, stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid. 

SAISIN -Mf werkt tegen: