SPIDEND

Feltiella acarisuga
Uiterlijk:

SPIDEND bevat de galmug Feltiella acarisuga. Volwassen muggen zijn rozebruin, weinig opvallend en met lichte beharing op vleugels en lichaam.De grootte is ongeveer 2 mm. De antennes van mannetjes zijn langer en hariger dan die van het vrouwtje. De eieren zijn lichtgeel, banaanvormig en doorzichtig. Ze worden aan de onderkant van bladeren met spintaantasting gelegd. De kleur van de larve varieert met de lichaamsinhoud: oranje, geel of rood. De cocon is wit en ligt vaak langs een bladnerf. De door de galmuglarve gedode spint verschrompelt en verkleurt bruin of zwart.

Werking:

galmuglarven eten alle stadia spintmijten. Ze vallen de prooi aan, verdoven deze en zuigen  hem daarna leeg. Volwassen muggen eten geen spintmijten, maar water en suiker. Ze zoeken spintkolonies op en zijn 's nachts actief. Feltiella acarisuga is vooral een goede bestrijder wanneer plaatselijk een grote mijtenpopulatie aanwezig is. De larven eten ongeveer 30 spintmijten of 80 spinteieren per dag.

Toepassing:

SPIDEND wordt in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt tegen spintmijten (Tetranychus), vooral als die in haarden voorkomen. Kan goed gecombineerd worden met de roofmijt Phytoseiulus persimilis. Een hoge luchtvochtigheid is noodzakelijk voor een goede werking van de galmug. Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

effect van SPIDEND

  • larven eten alle stadia spintmijten
  • vallen de prooi aan, verdoven deze en zuigen hem daarna leeg
  • volwassen muggen eten geen spintmijten, maar water en suiker
  • zoeken spintkolonies op en zijn 's nachts actief
  • Feltiella acarisuga is vooral goede bestrijder bij plaatselijk grote mijtenpopulatie
  • larven eten ongeveer 30 spintmijten of 80 spinteieren per dag

Het product SPIDEND

Product:
beker van 550 ml met poppen op blad waar 250 galmuggen uitkomen.

Houdbaarheid:
maximaal 2 dagen bij 8-10°C in het donker.

Klimaat: hoge luchtvochtigheid stimuleert de uitkomst van de galmuggen. Temperaturen boven de 30°C zijn dodelijk. De optimale omstandigheden zijn temperaturen tussen de 20 en 27°C en 80% luchtvochtigheid. Bij een temperatuur lager dan 8°C stopt de ontwikkeling.

SPIDEND werkt tegen:

  • kasspintmijt