MIRICAL – MIRIMIX

Macrolophus pygmaeus
Uiterlijk:

volwassen vrouwtjes zijn 3-3,6 mm groot, mannetjes zijn iets kleiner. De wantsen zijn groen. De eerste antenneleden zijn donker bij volwassen roofwantsen. Achter de grote, donkere ogen loopt een zwarte streep. Nimfen van het eerste en tweede stadium zijn geelgroen.

Werking:

De roofwants heeft een voorkeur voor witte vlieg. Alle stadia van witte vlieg worden gegeten, met een voorkeur voor eieren en larven. De wantsen prikken hun prooi aan en zuigen deze leeg. Een volwassen roofwants kan per dag 2-5 volwassen witte vliegen, 15-20 poppen of 30-40 larven eten. Omdat Macrolophus zich ook met plantensappen voedt, kan soms bij jonge planten wat schade ontstaan. De populatie opbouw verloopt langzaam, maar eenmaal in het gewas blijft Macrolophus langdurig aanwezig.

Macrolophus  kan ook ingezet worden voor de bestrijding van eieren van vlinders en tomatenmineermot (Tuta absoluta)

Toepassing:

MIRICAL wordt gebruikt in kasteelten tegen wittevlieg, maar ook spintmijten, tripsen  en eieren van vlinders en tomatenmineermot (Tuta absoluta) worden gegeten. Daarnaast worden ook nog bladluizen en mineervlieglarven gegeten. Voor toepassing in hobbykasjes hebben we een speciaal product: MIRIMIX, een kleinverpakking met Macrolophus pygmaeus. Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. In sommige gewassen kan Macrolophus schade veroorzaken met name aan bloemen. Vraag advies voor inzetstrategie.

effect van MIRICAL / MIRIMIX:

  • werkt goed in gewassen met zacht behaard blad
  • leeggezogen larven blijven achter met herkenbaar gaatje van zuigen door roofwants
  • opbouw tot volle sterkte duurt langere tijd
  • kunnen overleven door van de plant te zuigen
  • in beginfase eventueel bijvoeren met ENTOFOOD
  • na verloop van tijd steeds meer snelle groene nimfen en volwassenen zichtbaar

Het product MIRICAL / MIRIMIX

Product MIRICAL: 100 ml fles met 500 volwassen roofwantsen in houtsnippers.

Product MIRIMIX: Dit product bevat een mix van 50 adulten en nimfen van de roofwants Macrolophus pygmeus. Een zakje met bijvoeding voor de roofwantsen is toegevoegd voor een goede vestiging in het gewas. Dit product is met name geschikt voor gebruik in de hobbykas.

Houdbaarheid: maximaal 2 dagen bij 8-10°C liggend in het donker.

Klimaat: onder 10-15°C vindt er geen ontwikkeling meer plaats. Een temperatuur hoger dan 40°C is dodelijk voor de nimfen.