TRICHOGRAMMA

Trichogramma brassicae

Uiterlijk: volwassen vrouwtjes hebben een zwarte kop, een zwart borststuk, een geel gestreept achterlijf en zijn 0,6 mm groot. Ze hebben een geknikte antenne met aan het uiteinde een knopje. Mannetjes hebben meer gebogen antennen met lange haren. Trichogramma legt haar eieren in een vlinderei. Na verloop van tijd kleurt het vlinderei hierdoor zwart. Wanneer de volwassen sluipwesp uit het vlinderei gekomen is, blijft dit zwart van kleur.

Werking: afhankelijk van de grootte van het vlinderei worden hierin één of meerdere eieren gelegd. Het aantal sluipwespen dat uit één ei komt, kan oplopen tot 30. Eieren van nachtvlinders zijn over het algemeen zeer geschikt voor de ontwikkeling van Trichogramma. Alleen vlindereieren die met vleugelschubben of haren bedekt zijn, zijn minder geschikt. Verspreid gelegde eieren of eieren die in een cluster op elkaar gelegd worden, worden minder goed geparasiteerd dan eieren in groepjes.

Toepassing: wordt in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt. Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

effect van Trichogramma

  • één of meerdere sluipwesp-eieren per vlinderei
  • aantal sluipwespen uit één ei kan oplopen tot 30
  • eieren van nachtvlinders zijn zeer geschikt voor de ontwikkeling van Trichogramma
  • vlindereieren die met vleugelschubben of haren bedekt zijn, zijn minder geschikt
  • verspreid gelegde eieren of eieren die in een cluster op elkaar gelegd worden, worden minder goed geparasiteerd dan eieren in groepjes

Het product Trichogramma

Product: geparasiteerde vlindereieren, 200 stuks per kaartje.

Houdbaarheid: maximaal 2 dagen bij 10-15°C.

Klimaat: Trichogramma kan toegepast worden vanaf 10°C. De maximale temperatuur waarbij ontwikkeling optreedt is 38°C.