SCALEX-Ec

Encarsia citrina
Uiterlijk:

volwassen sluipwespen zijn slechts 0,5-1 mm groot en bruin van kleur. Ze hebben groene ogen, 3 rode stippen op de kop (=ocelli) en relatief lange geveerde vleugels. Er komen vooral vrouwelijke wespen voor. Mannetjes zijn zeer zeldzaam. Geparasiteerde schildluizen zijn nauwelijks te herkennen. Ze worden iets donkerder en er is een vage ring van uitwerpselen van de jonge sluipwesp zichtbaar. De sluipwesp kruipt naar buiten door een mooi rond gat in het schild van de schildluis.

Werking:

Encarsia citrina parasiteert kleine stadia van diverse schildluizen. Zowel de mannelijke als vrouwelijke schildluizen worden geparasiteerd. De volwassen sluipwesp legt haar eieren onder het schild op het lichaam van de schildluis. Na het uitkomen van de eieren, eten de zich ontwikkelende larven van de schildluis tot deze doodgaat. Wanneer de sluipwesp volwassen is, kruipt deze naar buiten door een cirkelvormig tot ovaal gaatje te maken in het schild van de schildluis. Volwassen sluipwespen gebruiken de schildluizen ook als voedselbron (hostfeeding). Een leeggezogen schildluis zal uiteindelijk hieraan sterven.

Toepassing:

SCALEX-Ec wordt vooral ingezet tegen varenschildluis (Pinnaspis aspidistrae) , Abgrallaspis cyanophylli, Oleanderschildluis (Aspidiotus nerii) en Diaspis bromeliae in kasteelten en binnenbeplantingen. Encarsia citrina is vooral effectief in het voor- en najaar. Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

effect van SCALEX-Ec

  • parasiteert kleine stadia van diverse schildluizen
  • zowel mannelijke als vrouwelijke schildluizen worden geparasiteerd

Het product SCALEX-Ec

Product: doorzichtig potje van 40 ml met 25 of 100 volwassen sluipwespen.

Houdbaarheid: maximaal 2 dagen bij 10-15°C.

Klimaat: de temperatuur moet regelmatig boven de 20°C zijn en mag niet langdurig boven de 30°C uitkomen. De relatieve luchtvochtigheid is minder belangrijk. Encarsia citrina is vooral effectief in het voor- en najaar. In de herfst kan een parasiteringspercentage van 80% bereikt worden.

SCALEX-Ec werkt tegen: