APONIX

Leptomastix epona
Uiterlijk:

Leptomastix epona is ongeveer 3 mm groot en donkerbruin tot zwart van kleur. De vleugels hebben zwarte banden. De uiteinden van de poten zijn geel. De antennes zijn lang, slank en donker. De mannetjes zijn iets kleiner, ongeveer 1,5 mm en over het algemeen iets donkerder van kleur dan de vrouwtjes. Geparasiteerde wolluizen zwellen op en worden iets donkerder van kleur. Uitgekomen poppen hebben een rond gat (dekseltje) aan het uiteinde van de pop.

Werking:

De vrouwtjes van deze sluipwesp parasiteren vooral de grotere, oudere stadia van de wolluizen. Er wordt één ei per wolluis gelegd waarna de larve die uit het ei komt de wolluis van binnenuit opeet totdat deze als volwassen sluipwesp de pop verlaat. De vrouwtjes kunnen wel 200 eitjes leggen die zich in 3 a 4 weken kunnen ontwikkelen tot nieuwe sluipwespen, afhankelijk van de temperatuur.

Toepassing: 

Het product wordt in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt tegen viburni wolluis (Pseudococcus viburni, oude naam: Pseudococcus affinis), cactuswolluis (Spilococcus cactearum) en Phenacoccus solani. Houd rekening met herhaalde introducties. Leptomastix epona kan het best toegepast worden van maart tot oktober, omdat veel licht vereist is. Daarnaast is een minimum temperatuur van 15 °C noodzakelijk, maar de luchtvochtigheid is niet belangrijk. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

effect van APONIX

  • parasiteert grote stadia wolluis
  • legt 1 ei per wolluis
  • larve eet de wolluis van binnenuit op
  • zichtbaar effect na minimaal 4 weken

Het product APONIX

Product: 
doorzichtig potje van 40 of 60 ml met 25 of 100 volwassen sluipwespen.

Houdbaarheid: 
maximaal 2 dagen bij 10-15°C

Klimaat: 
kan toegepast worden vanaf 15°C. Luchtvochtigheid is niet belangrijk

APONIX werkt tegen: