CITRIX La

Leptomastidea abnormis
Uiterlijk: 

Leptomastidea abnormis is een kleine sluipwesp, ongeveer 0,75-1,5 mm groot . Het lichaam van zowel de vrouwtjes als de mannetjes is geel/bruin/grijs van kleur. Vrouwtjes hebben vaak een licht gekleurde band over hun achterlijf. De vleugels, die opvallend rechtop staan, hebben drie zwarte banden. Mannetjes zijn in het algemeen wat kleiner dan de vrouwtjes en ze hebben behaarde antennes. Geparasiteerde wolluizen zwellen op tot oranjegeel gekleurde poppen, die vaak moeilijk te herkennen zijn omdat ze erg klein zijn. Wanneer de sluipwesp uit de pop is, is er een rond gaatje aan het uiteinde van de pop te zien.

Werking: 

Een vrouwtje legt haar eieren vooral in het tweede maar ook in het eerste en derde larvestadium van de wolluis. Er wordt één ei per wolluis gelegd. De larve van de sluipwesp eet de wolluis van binnenuit op. Van de wolluis blijft een wat donkerder, oranje cocon over die in het gewas vaak lastig te zien is. De cocon valt na verloop van tijd van de plant af. Een vrouwtje legt gedurende haar leven (30 dagen bij 22 °C) 200 - 300 eitjes. Die ontwikkelen zich in 3 weken tot nieuwe sluipwespen. 

Toepassing: 

Wordt in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt tegen citruswolluis (Planococcus citri). Houd rekening met herhaalde introducties. Leptomastidea stelt relatief weinig eisen aan temperatuur, luchtvochtigheid en daglengte en kan dus goed in het voorjaar al worden ingezet. Ervaring leert dat het langere tijd kan duren voordat effect van het product zichtbaar wordt. Leptomastidea kan zich relatief gemakkelijk in een gewas vestigen. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermings-middelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

Bij zwaardere aantasting of aantasting in haarden is een combinatie met de roofkever Cryptolaemus, CRYPTOS-larven aan te bevelen.

effect van CITRIX La:

  • parasiteert kleine stadia van citruswolluis
  • legt één ei per wolluis
  • larve van de sluipwesp eet de wolluis van binnenuit op
  • effect niet direct zichtbaar, duurt min. 4 weken
  • vestigt zich gemakkelijk

Het product CITRIX La:

Product:
doorzichtig potje van 40 ml met 25 of 100 volwassen sluipwespen.

Houdbaarheid:
maximaal 2 dagen bij 10-15°C

Klimaat:
optimum bij 25°C, effectief tussen 15 en 40°C

CITRIX La werkt tegen: