CRYPTOS

 

Cryptolaemus montrouzieri
Uiterlijk:

De kevers zijn zwart met een oranje kop. Ze zijn 3-4 mm groot. De larven zijn bedekt met wasachtige filamenten en vooral jonge stadia lijken erg op een wolluis. De keverlarven zijn echter pluiziger en lopen harder. Poppen lijken sterk op larven, ze zijn groter en iets pluiziger en zitten stil, meestal op beschutte plaatsen op de plant of onder de potrand. De eieren zijn ovaal van vorm en geel van kleur en worden in de eimassa van de wolluis gelegd waardoor ze moeilijk te zien zijn. Zowel volwassen kevers als larven eten wolluizen. Wanneer een wolluis gegeten wordt, blijft een wit-pluizige lege, dode structuur over.

Werking:

De Cryptos-larven eten wel 30 wolluizen per dag en zijn vooral geschikt voor het opruimen van wolluishaarden. Larven kunnen zowel citruswolluis, langstaartwolluis als wollige dopluis eten. Volwassen kevertjes hebben echt een eimassa nodig om eitjes te leggen en zijn dus meer geschikt voor citruswolluis.

Toepassing: 

Cryptolaemus montrouzieri (productnaam: Cryptos) wordt in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt tegen veel soorten wolluis. Cryptolaemus is het meest effectief bij temperaturen boven de 20 °C en een hoge luchtvochtigheid (minimaal 40%). Houd rekening met herhaalde introducties en vraag advies voor inzetstrategie.

effect van CRYPTOS

  • eet alle stadia van wolluis
  • lege, dode structuur blijft over
  • larven zijn effectief in haarden
  • binnen 1 week effect zichtbaar