PEMAC

Acerophagus maculipennis (syn. Pseudaphycus maculipennis)
Uiterlijk:

volwassen sluipwespen zijn ongeveer 1,5 - 2 mm groot, grijs van kleur met korte antennes met een opvallend wit uiteinde. Er komen bij Acerophagus maculipennis voornamelijk vrouwtjes voor. Acerophagus is een heel actief beestje, maakt snelle, een beetje schokkerige bewegingen. Geparasiteerde wolluizen zijn herkenbaar als geeloranje, onregelmatig gevormde cocons met meerdere donkere vlekken. In een uitgekomen pop zijn meerdere gaatjes te zien, verdeeld over de hele pop.

Werking:

kan snel een flinke populatie opbouwen en kan zich langdurig handhaven bij lage wolluisdichtheden. Acerophagus maculipennis parasiteert voornamelijk oudere stadia van de wolluis. Per wolluis kan een vrouwtje 3-7 eitjes leggen, afhankelijk van de grootte van de wolluis. Die eitjes kunnen zich ook allemaal tot een nieuwe sluipwesp ontwikkelen. De ontwikkeling van eitje tot volwassen sluipwesp gaat sneller dan bij de meeste andere sluipwespen tegen wolluis en duurt zo'n 14 - 18 dagen. Een vrouwtje leeft 2-3 weken en legt in die tijd zo'n 200 eitjes.

Toepassing:

wordt in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt tegen viburni wolluis (Pseudococcus viburni, oude naam: P. affinis). Parasiteert ook wel op enkele andere soorten wolluis. Als een wolluis door Acerophagus geparasiteerd is leeft hij nog enkele dagen en kruipt naar een verscholen plek om te verpoppen. De pop blijft op de plant, een tijdje na het uitkomen valt hij van de plant af. Houd rekening met herhaalde introducties. Acerophagus kan vanaf april ingezet worden, is erg effectief in de zomer en kan in kassen in Nederland door de winter heen overleven. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

effect van PEMAC:

  • parasiteert voornamelijk oudere stadia wolluis
  • meerdere eitjes per wolluis, gemiddeld 4-5 stuks
  • eitjes kunnen zich allemaal ontwikkelen
  • 1e poppen zichtbaar na 3 weken
  • kan snel een flinke populatie opbouwen
  • kan zich langdurig handhaven, zelfs door de winter heen

Het product PEMAC:

verpakking 40ml

Product:
doorzichtig potje van 40 ml met papiersnippers met 25 of 100 volwassen sluipwespen

Houdbaarheid:
maximaal 5 dagen bij 10 - 15 °C

Klimaat:
optimum bij 23°C, effectief van 20 - 35°C, heeft veel licht nodig

PEMAC werkt tegen: