EN-STRIP

Encarsia formosa
Uiterlijk:

de vrouwelijke sluipwesp heeft een donkerbruine tot zwarte kop en borststuk en een geel achterlijf. Het mannetje is helemaal zwart, maar wordt zelden aangetroffen. De sluipwesp is ongeveer 0,6 mm groot. Alle ontwikkelingsstadia (behalve het volwassen stadium) bevinden zich in de gastheer (larve of pop van wittevlieg). Halverwege de ontwikkeling van de sluipwesp kleurt de pop van de kaswittevlieg zwart. Bij parasitering van de tabakswittevlieg wordt de pop bruin.

Encarsia formosa

Werking:

De sluipwesp legt bij voorkeur een ei in het derde en vierde larvale stadium van de witte vlieg. Kleinere stadia van witte vlieg worden gebruikt voor gastheervoeding. Deze gastheervoeding levert een belangrijke bijdrage aan het bestrijdingsresultaat. Encarsia formosa wordt gehinderd door veel honingdauw of sterk behaarde planten.

Toepassing:

EN-STRIP wordt in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt tegen kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum)  en tabakswittevlieg (Bemisia tabaci). Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

effect van EN-STRIP:

  • 2-3 weken na het uitzetten zijn de eerste geparasiteerde poppen te zien.
  • de geparasiteerde poppen kleuren zwart (bij kaswittevlieg) of bruin (bij tabakswittevlieg)
  • de volwassen sluipwesp komt via een rond gaatje uit de pop naar buiten
  • de sluipwespen voeden zich met larven van witte vlieg (gastheervoeding)
  • dode, leeggezogen larven / poppen blijven achter op de onderkant van de bladeren

Het product EN-STRIP:

Product: geparasiteerde wittevliegpoppen geplakt op kartonnen kaartjes waar in totaal 3000 sluipwespen per verpakking ( 50 kaartjes) uitkomen.

Houdbaarheid: maximaal 2 dagen bij 8-10°C liggend in het donker.

Klimaat: de optimale omstandigheden voor Encarsia formosa zijn 20-25°C, de minimum temperatuur is 12°C, de maximum temperatuur. Korte dag en een lage lichtintensiteit hebben een negatief effect.

EN STRIP werkt tegen: