ENTONEM

Steinernema feltiae
Uiterlijk:

het product ENTONEM bevat insectenparasitaire aaltjes (nematoden) in het 3larvale stadium. De aaltjes zijn dan 0,5-0,6 mm lang en niet zichtbaar met het blote oog. Andere stadia ontwikkelen zich in de gastheer. Door Steinernema geïnfecteerde varenrouwmuglarven worden ondoorzichtig witgeel van kleur. Het insect verslijmt en is vaak moeilijk terug te vinden.

 

 

 

 

 

Werking:

ENTONEM kan gebruikt worden om alle larvale stadia van varenrouwmuggen (grondvliegjes) te bestrijden. De nematoden dringen zich via één van de lichaamsopeningen binnen in het lichaam van de gastheer. In de darm van het aaltje bevinden zich bacteriën die in de gastheer vrijkomen. De bacterie zorgt dat het insect doodgaat aan bloedvergiftiging. Het insect wordt dan omgezet in voedsel voor de aaltjes. Eén aaltje is in principe genoeg om een insect te doden. Varenrouwmuglarven kunnen in elk stadium worden geparasiteerd.

Toepassing:

ENTONEM wordt in de bodem gebruikt in kasteelten en binnenbeplantingen tegen larven van varenrouwmuggen (Sciaridae) en  poppen van trips. Wordt ook gebruikt tegen larven van de taxuskever als de bodemtemperatuur nog  te laag is voor het gebruik van LARVANEM. Bladbehandeling van tripslarven is ook mogelijk. Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

effect van ENTONEM

  • aaltjes zoeken actief naar de prooi en dringen deze binnen
  • aaltjes voeden zich met de inhoud van het prooidier, waarbij specifieke bacteriën vrijkomen uit het darmkanaal van de aaltjes
  • bacteriën zetten gastheerweefsel om in producten die makkelijk zijn op te nemen door de aaltjes
  • aangetaste larven sterven binnen enkele dagen

Het product ENTONEM:

Product:
Normale verpakking: zakje in doosje
50 miljoen aaltjes (3e stadium) in inert dragermateriaal

Grootverpakking: 2 zakken in doos
Inhoud: 2 x 250 miljoen aaltjes (3e stadium) in inert dragermateriaal

Houdbaarheid:
bewaren bij 2-6°C liggend in het donker, zie verpakking voor uiterste gebruiksdatum.

Klimaat:
vanaf een bodemtemperatuur van 8°C. De grond moet tot twee weken na toepassing goed vochtig gehouden worden.