Bladluis in laanbomen

Overlast door honingdauw veroorzaakt door Lindebladluis en Esdoornbladluis

Maart bleek één van de zachtste maartmaanden in ruim drie eeuwen en het zag ernaar uit dat de bladluis ontwikkeling vroeg zou zijn dit jaar. Maar in de afgelopen weken bleef de temperatuur ruim onder het langjarig gemiddelde en op dit moment spreken we niet meer van een 'vroeg voorjaar'.

In de tweede helft april zien we doorgaans de eerste bladluizen weer verschijnen op de pas uitgelopen blaadjes van de Linde en van de Esdoorn. Op dit moment zijn ze weer te vinden maar valt de overlast nog wel mee. er wordt wel honingdauw geproduceerd maar als het regelmatig regent zal dit ook snel van de bladeren spoelen.

 
 

In de zomer is de overlast veroorzaakt door de productie van honingdauw meestal het grootst en ervaren we de nadelen ervan. Vooral de auto's die onder de bomen staan geparkeerd komen onder de plak te zitten. Om die overlast aan te pakken worden er in de aanloop naar de zomer volop larven van lieveheersbeestjes uitgezet om de bladluis op een natuurlijke manier aan te pakken. In eigen beheer kweken we hiervoor larven van het in heemse tweestippelig lieveheersbeestje. Deze larven eten per stuk dagelijks tientallen bladluizen en remmen zo de honingdauw-productie en remmen de ontwikkeling van de bladluiskolonies.

De larven worden geleverd in papieren zakjes die in de boom worden aangebracht. De larven kruipen vanuit het zakje de boom in en gaan direct op zoek naar bladluizen om op te eten.

  

Geïnteresseerd in deze methode om biologisch bladluis te bestrijden? Neem dan contact zodat we op tijd actie kunnen ondernemen om de overlast veroorzaakt door bladluizen in laanbomen aan te pakken.  0317-411188