Buxusmot in 2019

overwintering Buxusmotten

Op dit moment vliegen er geen motten meer rond van de Buxusmotten. De rupsen overwinteren nu door zich in te spinnen tussen de bladeren en worden in het voorjaar weer actief.

 

De opmars van deze exoot is niet te stoppen. Veel mensen zien het niet zitten om de plaag te bestrijden en rooien alle Buxus uit hun tuin. Het is ook om moedeloos van te worden. Voor degene die toch de Buxus willen beschermen zit er niets anders op dan de strijd aan te gaan. Dat kan chemisch of biologisch al verdient de chemische methode geen voorkeur. Er zijn signalen zijn dat hele nestjes met jonge koolmezen dood gevonden worden. Na onderzoek van dode vogels werden er veertien verschillende chemische bestrijdingsmiddelen aangetroffen die niet door particulieren mogen worden gebruikt. Koolmezen hebben de rupsen ontdekt en zouden zo de bespoten rupsen voeren aan de jongen en dit niet overleven.

 

motten wegvangen!

Naast het spuiten tegen de rupsen kunnen de mannelijke motten worden weggevangen met feromoonvallen. Deze vallen kunnen nu worden opgehangen in de tuin om de avond actieve motten weg te vangen. De val wordt voorzien van een feromoon (lokstof) waardoor de mannelijke Buxusmotten worden aangetrokken. De lokstof werkt ongeveer 2 maanden en moet daarna vervangen worden. Vorig jaar waren er tot begin oktober motten te zien.

In onze webshop is de Buxusmottenval (BUXATRAP) te koop. De val wordt geleverd met 2 lokstof-capsules.