Hoe overwintert Lindebladluis?

Laanbomen

De overlast veroorzaakt door insecten en dan met name bladluizen neemt in de herfst snel af. Temperatuur en daglengte zijn hierbij van grote invloed en insecten gaan zich voorbereiden op de winter die komen gaat. Veel insecten zoeken schuilplekken en verstoppen zich om in het voorjaar weer actief te worden.

De Lindebladluis (Eucallipterus tiliae) verstopt zich niet maar overwintert als eitje die we op de takken en naast de knoppen van de Linde kunnen vinden. Aan de hand van het aantal wintereitjes die vanaf september te vinden zijn valt te voorspellen of de aantasting met Lindebladluis hoog of laag zal zijn.

   

Volledig blootgesteld aan de weersomstandigheden wachten de eitjes het voorjaar af. Strenge vorst wordt prima verdragen en is nauwelijks van invloed op het overleven van de eitjes. In de lente, precies op het moment dat de knoppen van de Linde gaan uitlopen, komen ook de eitjes van de Lindebladluis uit. In het voorjaar worden alleen vrouwelijke bladluizen geboren. De pas uitgekomen nimfen gaan op de knoppen zitten en wanneer de blaadjes ontvouwen gaan ze aan de onderkant zitten.