Onderneem actie tegen de taxuskever

Schade goed zichtbaar

De taxuskever kan een plaag vormen in vele siergewassen, waaronder taxus, rododendron, cyclamen en azalea. Ook fruitgewassen, zoals aardbei, vallen ten prooi aan deze snuitkever. De volwassen kevers vreten gaten in de rand van de bladeren (zie foto). De grootste schade wordt echter veroorzaakt door hun larven, die in de grond leven. Daar eten ze aanvankelijk van de haarwortels, maar als ze groter worden, beginnen ze ook aan grotere wortels en vreten zelfs van de wortelbasis of stengelbasis. Dit kan leiden tot het afsterven van delen van de plant of zelfs de hele plant.

natuurlijke vijanden

In augustus kunt u de larven vinden die de generatie voor 2018 gaan vormen. De larven zijn op dit moment heel goed aan te pakken met insectparastaire aaltjes. De bodemtemperatuur neemt nu sterk af. De minimale temperatuur om Larvanem met succes toe te passen ligt rond de 14°C. Houdt dit in de gaten en check de actuele grondtemperatuur door  hier te klikken. Let wel, hier wordt de temperatuur weergegeven gemeten op 10 cm boven de grond.

Larvanem bestrijdt alleen de larven van de kevers in de grond, niet de volwassen kevers die bovengronds aan de planten vreten. De insectparasitaire aaltjes worden in de bodem gespoeld waarna ze op zoek gaan naar de gastheer, in dit geval de larven van de Taxuskever. Wanneer de larven worden aangetast verkleuren ze na enige tijd van wit naar roodbruin. In de aangetaste larven ontstaan weer nieuwe aaltjes die op hun beurt weer op zoek gaan naar nieuwe gastheren.

  

 In onze webshop wordt LARVANEM aangeboden om de larven van Taxuskever aan te pakken.

 

Meer informatie over de bestrijding van taxuskever? mail naar post@entocare.nl