Glasgroenteteelt

In de glasgroenteteelt wordt geïntegreerde/biologische bestrijding al lange tijd met succes toegepast. Tomatentelers zijn al heel lang bekend met het inzetten van roofmijten tegen spint en sluipwespen tegen witte vlieg. Hun succesverhalen hebben andere telers ook enthousiast gemaakt. De eisen die aan de producten gesteld worden op gebied van voedselveiligheid en emissie van middelen naar de omgeving hebben het gebruik van biologische bestrijding in de glasgroenteteelt een extra boost gegeven. Op dit moment werkt het grootste deel van de glasgroentetelers met biologische bestrijders en ze zijn er tevreden mee.

Welk product?

Niet in alle teelten is de methode altijd effectief. Welke biologische bestrijder je het beste kunt gebruiken is teeltafhankelijk. Sommige soorten kunnen zich behalve met de plaag ook voeden op stuifmeel en die zijn dus in het voordeel in stuifmeelhoudende gewassen. Dat geldt vooral voor tripsbestrijders. Bladluisbestrijders moeten juist goed in staat zijn snel te handelen of goed te zoeken omdat een bladluishaard zich vaak snel en relatief onopgemerkt ontwikkelt totdat er ineens schade gevonden wordt. De roofwants MIRICAL is in meerdere gewassen een uitstekende bestrijder van witte vlieg maar doet er wel lang over een populatie op te bouwen. Die ervaring hebben we inmiddels en daar maken we gebruik van bij het vaststellen van de inzetstrategie.

Bladluisbestrijding

In meerdere teelten, zeker in biologische teelt kan bladluis veel problemen geven. Ze ontwikkelen zich explosief vanuit haarden en het gewas kan in redelijk korte tijd 'vet' gaan. Tegen bladluis zijn meerdere producten op de markt; miv 2017 brengen wij een nieuw product, het 14-stip lieveheersbeestje PROPYLEA. Deze moet vroeg in het seizoen ingezet worden, is erg beweeglijk en zoekt goed. Vooral de larven zijn erg actief. Onze ervaraing is dat dit product een waardevolle toevoeging is aan het assortiment bladluisbestrijders. Meer info kun je opvragen via bovenstaande knop.

Wolluisbestrijding

Nu telers meer en meer biologisch werken komen ze ook af en toe voor hen onbekende plagen tegen. Wolluis is daarvan een berucht voorbeeld. Tomatentelers kennen intussen de schade die wolluis in hun gewas kan doen. Ze weten ook dat wolluis erg hardnekkig kan zijn en jaar na jaar op dezelfde plek kan terugkeren. Plaatselijk ingrijpen met chemische middelen werkt onvoldoende. Inzet van larven van de roofkever CRYPTOS kan wel tot afdoende bestrijding leiden. Behalve de roofkever hebben wij nog meer producten, sluipwespen die specifiek tegen plagen als wolluis werken. Daarmee doen we ervaring op in diverse teelten. Als je daar als teler meer over wil weten, vul dan het contactformulier in via de knop hierboven.

ENTOCARE producten glasgroenteteelt:

tegen bladluis:

PROPYLEA, roofkever


tegen wolluis:

APONIX, sluipwesp

CITRIX-Ap, sluipwesp

CITRIX-La, sluipwesp

CITRIX-Ld, sluipwesp

CRYPTOS, roofkever

CRYPTOS larven, roofkever

LONGIX, sluipwesp

PEMAC, sluipwesp


tegen trips:

PREDATRIP, rooftrips