Openbaar Groen

Laanbomen kunnen er soms heel 'glimmend' uitzien. Dat kan zijn omdat ze net jong blad hebben gevormd maar meer waarschijnlijk is het dat ze zijn aangetast door bladluis. Bladluis produceert een kleverige uitscheiding, de zg. honingdauw. Die komt op de onderliggende bladeren terecht en dat geeft het glimmende effect. Lindebomen en esdoorns zijn er met name gevoelig voor. De bladluisaantasting geeft maar een klein deel van het jaar overlast, vnl. in de maanden mei en juni. Dat is de tijd waarin de bladluizen geboren worden die nakomeling zijn van de generatie die kort na de winter uit de wintereitjes van de bladluis gegroeid is.

Lieveheersbeestjes tegen bladluis

Om de overlast te beperken is het een goed idee om inheemse ADALIA lieveheersbeestjes uit te zetten die de bladluis wegvreten. Wij hebben die lieveheersbeestjes al vele jaren precies in die periode als product leverbaar. Je kunt ze krijgen als volwassen exemplaren maar verreweg het grootste deel wordt ingezet als larve. De larven worden in zakjes geleverd. Een zakje ophangen in de boom geeft de larven de vrijheid om aan de slag te gaan en de bladluizen op te ruimen. Wij leveren de zakjes met larven direct aan onze klanten, boomverzorgers, hoveniers of een gemeentelijke groendienst. Als je hier meer over wilt weten kun je ons benaderen via de groene knop rechts op deze pagina.

Wollige dopluis

Op laanbomen zoals linde en kastanje zie je soms ook witte luizen, op de bladeren of op de stam. Dit zijn wollige dopluizen. Net als bladluis produceren ze honingdauw, wel wat minder dan bladluizen. Ze ontwikkelen zich veel minder snel dan bladluizen; ze hebben 1 generatie per jaar. De witte 'luizen' op de bomen zijn in feite de eimassa's van de dopluizen die in het voorjaar op de takken opgegroeid zijn.

In ons land komt een inheems lieveheersbeestje voor dat wollige dopluis wegvreet, het viervlek-lieveheersbeestje ofwel EXOCHOMUS. Wij kweken dit lieveheersbeestje en leveren het als product tegen wollige dopluis en appelbloedluis. Het is te verkrijgen als volwassen lieveheersbeestje of als larve voor een directere bestrijding. Vraag via de groene knop meer info.

ENTOCARE producten openbaar groen:

tegen bladluis:

ADALIAroofkever

ADALIA larvenroofkever


tegen wollige dopluis en koningsdopluis:

EXOCHOMUS, roofkever

EXOCHOMUS larven, roofkever