Analyse van monsters

Analyse van monsters

Als je biologische bestrijders hebt ingezet wil je na verloop van tijd graag weten of ze hun werk goed doen. Het liefst zie je dat direct in de praktijk doordat de plaag wordt opgeruimd of in ieder geval niet toeneemt. Maar iha duurt het een tijdje voordat het effect van introductie van biologische bestrijders duidelijk zichtbaar wordt. De bestrijders hebben even nodig om op volle sterkte te komen. Maar er gebeurt natuurlijk wel wat in de tussentijd. De bestrijders zijn langzaamaan een populatie aan 't opbouwen. Als je sluipwespen inzet zullen die beginnen met zoeken van de plaagorganismen in het juiste stadium. Daar leggen ze dan een eitje in en dat gaat zich ontwikkelen. Daar zie je in het begin nog niks van aan de buitenkant. Als je een roofkever inzet zal die haarden van de plaag opzoeken en daar eitjes bij leggen. Die eitjes zijn erg klein en lijken soms veel op de eitjes van de plaag, zoals bv. bij de roofkever CRYPTOS die tegen wolluis ingezet wordt.

Microscoop als hulpmiddel

Om een nauwkeurig beeld te krijgen van het verloop van de biologische bestrijding moet je de activiteit van de bestrijders goed in beeld hebben. Zeker in de beginfase kan het daarom goed zijn om regelmatig monsters van het gewas te analyseren op aanwezigheid van (sporen van) bestrijders. Wij nemen monsters van het gewas en bekijken die onder een microscoop om een goede inschatting te kunnen maken van wat er gaande is. Klanten kunnen ons ook monsters toesturen om te analyseren. Wij rapporteren vervolgens onze bevindingen en adviseren hoe verder te gaan.

Monsters met bijbehorende informatie en email adres van de afzender kunnen aan ons toegestuurd worden op ons bezoekadres:

ENTOCARE CV
Haagsteeg 4
6708 PM Wageningen

Een email naar post@entocare.nl kort voor verzenden helpt ons om de brievenbus in de gaten te houden.