VANGPLATEN EN VALLEN oud

Vangplaten

Vangplaten en vallen zijn handige hulpmiddelen om plagen te signaleren. Vangplaten zijn er in 3 kleuren: geel, blauw en zwart. Geel is vooral geschikt om witte vlieg, bladluis, mineervlieg en varenrouwmug mee te signaleren, blauw meer voor het signaleren van trips. Zwarte vangplaten worden alleen gebruikt voor signaleren van de mot Tuta absoluta.

Vangplaten zijn er in 3 maten: 25 x 10 cm, 25 x 20 cm en 25 x 40 cm. Ze zitten per set verpakt: kleine platen per 10, middelgrote per 22 en grote per 12. Alle platen zijn voorzien van een raster waardoor tellingen makkelijk uit te voeren zijn. Om vangplaten op te hangen in de kas zijn metalen houders verkrijgbaar die dmv een magneet aan staanders bevestigd kunnen worden.

Vangstroken

Vangstroken zijn meer bedoeld om in haarden de plaag weg te vangen. Vangstroken zijn geel en verkrijgbaar in de volgende maten: 5 x 100 cm, 15 x 100 cm, 30 x 100 cm en 15 x 500 cm.

VALLEN
Deltaval:

De transparante deltaval wordt gebruikt in combinatie met een geurstof-capsule die aantrekkelijk is voor een bepaalde plaag. De plaag komt op de geurstof af en landt in de val op de kleefplaat die op de bodem van de val ligt. Deze val kan in combinatie met allerlei soorten geurstof gebruikt worden om plagen te signaleren. De val is niet geschikt om insecten weg te vangen.

De val heeft een afmeting van 21 x 10 x 8,5 cm en wordt geleverd als set van 10 stuks, elk met een metalen hanger. Kleefplaten voor in de val zijn apart leverbaar per set van 20 stuks.

Trechterval:

Trechtervallen zijn bedoeld voor het wegvangen van grotere aantallen plaaginsecten. Ze worden toegepast in combinatie met een specifieke geurstof die bovenin de val aangebracht kan worden en aantrekkelijk is voor een specifieke plaag. De insecten komen op de geurstof af en vallen in de val naar beneden door de trechter. Ze worden opgevangen in het emmertje waarin een laagje water helpt ervoor te zorgen dat ze niet meer ontsnappen. Voor sommige soorten plagen werkt de val beter met een opzetstuk dat tussen de trechter en de geurstof in geplaatst wordt.

Trechtervallen zijn er in groen en in geel. Ervaring leert dat gele vallen aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels. In gewassen waarin bijen of hommels worden ingezet voor bestuiving is het dus raadzaam geen gele trechtervallen te gebruiken.

De afmeting van een trechterval is 17 x 23 cm zonder opzetstuk en  17 x 31 cm met opzetstuk. Trechtervallen worden per stuk geleverd.