wolluis

Wolluizen komen vrij algemeen voor. Hun lichaam is bedekt met een laag witte was, daaraan hebben ze hun naam te danken. Je kunt ze op allerlei planten vinden, zowel in sierteelt als in glasgroenteteelt. Wat we voor het gemak wolluis noemen zijn in feite verschillende soorten. Allemaal hebben ze een lichaam dat met witte wasdraden bedekt is maar ze verschillen uiterlijk van elkaar in de lengte van hun (staart)haren, het streeppatroon op hun rug en in de kleur van hun lichaam. De meeste soorten leggen eitjes in een witte massa van wasdraden, tientallen tot honderden eitjes bij elkaar. Daarvan zal (gelukkig) maar een klein deel tot nieuwe wolluizen ontwikkelen. Een enkele soort produceert geen eimassa maar laat eitjes uitkomen in het lichaam van het vrouwtje. Voorafgaand aan eileg is meestal paring noodzakelijk, niet voor alle soorten. Mannetjes wolluis zien er heel anders uit dan vrouwtjes; ze zijn veel kleiner en gevleugeld. Ze leven maar een paar dagen en binnen die tijd moeten ze een vrouwtje zien te vinden om mee te paren.

Voor biologische bestrijding van wolluis is het van belang te weten welke soort aanwezig is om een juiste keuze te kunnen maken van de natuurlijke vijand die ingezet moet worden.

Wolluizen zijn vooral een plaag in tropische siergewassen, maar ze kunnen ook in groenten schade geven. Ze zuigen plantensappen. Dat geeft cosmetische schade, maar ook vermindering van groei en misvorming van het blad. Het kan gebeuren dat wolluizen zoveel plantensap zuigen dat hele stengels van bv. tomaat afsterven en geen vruchten meer geven.

Alle wolluizen produceren kleverige honingdauw. Dit zorgt ervoor dat de planten kleverig (“vet”) worden. In de honingdauw kan de zwarte roetdauwschimmel groeien; dit hindert de fotosynthese en is dus indirect ook schadelijk voor de plant.

kenmerken wolluis

  • lichaam bedekt met witte wasdraden
  • soorten verschillen in lengte staartharen, tekening, lichaamskleur
  • in kassen, sierteelt en glasgroenteteelt
  • op veel verschillende planten
  • vrij veel honingdauw

schade door wolluis

  • honingdauw
  • groeiremming
  • misvorming groeipunt
  • misvorming bladeren

Producten tegen wolluis:

tegen citruswolluis:

CITRIX Ap, sluipwesp

CITRIX Ld, sluipwesp

CITRIX La, sluipwesp

CRYPTOS adulten, roofkever

CRYPTOS larven, roofkever


tegen langstaart wolluis:

LONGIX-Af, sluipwesp

LONGIX-Ca, sluipwesp

CRYPTOS adulten, roofkever

CRYPTOS larven, roofkever


tegen viburni wolluis:

PEMAC, sluipwesp

APONIX, sluipwesp

CRYPTOS adulten, roofkever

CRYPTOS larven, roofkever


tegen solani wolluis:

APONIX, sluipwesp

CRYPTOS larve: effectieve veelvraat: vreet alle soorten wolluis