Wolluis op mijn hortensia?

Hydrangea-dopluis

Een plaag die we afgelopen jaar veelvuldig hebben aangetroffen is de Hydrangea-dopluis ofwel Pulvinaria hydrangae. Ze wordt nogal eens verward met wolluis maar het is een wollige dopluis en de verwarring ontstaat in de maand juni omdat dan de wollige eimassa's opvallen. Hydrangea-dopluis vormt één generatie per jaar waarbij één dopluis wel 1000 nakomelingen kan produceren. Na het uitkomen van de eitjes verblijven de jonge dopluizen op de bladeren om in de late herfst naar het houtige deel van de plant te verhuizen. In het voorjaar wanneer de bladeren volledig zijn uitgelopen verplaatsen de dopluizen zich weer naar het blad en doen zich tegoed aan het plantensap.

De naam doet vermoeden dat de plaag alleen op hortensia voorkomt maar niets is minder waar. Met name in bomen zoals de Linde en Esdoorn wordt de Hydrangea-dopluis steeds vaker aangetroffen. Naast de overlast die wordt veroorzaakt door de productie van honingdauw is de schade is vooral cosmetisch en zal er bij een zware aantasting ook roetdauw ontstaan. Groeiremming is dan het gevolg en wanneer de hele plant wordt aangetast zal deze verzwakken en wordt gevoeliger voor andere ziekten en plagen.

 

natuurlijke vijanden

Om de Hydrangea-dopluis op natuurlijke wijze aan te pakken maken we gebruik van een tweetal inheemse natuurlijke vijanden. De meest bekende hiervan is de viervlek (Exochomus quadripustulatus). Dit lieveheersbeestje eet van de dopluizen en legt haar eitjes in de buurt of zelfs in de wollige eimassa's van de Hydrangea-dopluis. De beste tijd om dit lieveheersbeestje uit te zetten is dan ook wanneer de eimassa's te vinden zijn. In onze webshop worden larven van Exochomus aangeboden om de plaag aan te pakken. 

 

De andere natuurlijke vijand die kan worden ingezet om wollige dopluis te bestrijden is een sluipwesp. Coccophagus kan buiten toegepast worden voor de bestrijding van wollige dopluis (Pulvinaria). Voorwaarde is wel dat de juiste stadia van de dopluis aanwezig moeten zijn want de sluipwesp parasiteert alleen de kleinere stadia van de dopluis. Inzetten van de Coccophagus (SAISIN-C) kan vanaf eind juli tot eind september. In de webshop is deze sluipwesp onder de naam SAISIN-C te koop.

 

Meer informatie over de bestrijding van wollige dopluis? mail naar post@entocare.nl